WordPress is de afgelopen twee jaar enorm gegroeid. Het systeem wordt steeds vaker als cms gebruikt en is niet langer een simpel systeem om een blog mee bij te houden. Grote namen in binnen- en buitenland maken er gretig gebruik van. Denk hierbij aan D66, de Bijenkorf en de website van NRC. In het buitenland zien we voorbeelden als The Rolling Stones, Usain Bolt en Harvard. Zelfs Justin Bieber hoort er helemaal bij met zijn nieuwe WordPress-website.

De maand december staat in het teken van de nieuwste versie van WordPress: 3.8. De voorganger, WordPress 3.7, kwam met automatische updates en loste veel kleine bugs op. WordPress 3.8 brengt een aantal échte vernieuwingen. Veel van deze features zouden eigenlijk al in versie 3.6 worden ingebouwd. Toen is echter tijdens het ontwikkelen besloten om deze losse features eerst als plugin te ontwikkelen en vervolgens in de ‘WordPress core’ in te bouwen. Zoals gezegd waren veel van de nieuwe features al langer beschikbaar als plugin. Dit waren echter ‘experimentele’ plugins. Het gebruik hiervan op een ‘live website’ werd dan ook afgeraden.

MP6: de nieuwe backend

De grootste verandering in WordPress 3.8 is de lay-out van de admin-omgeving. De naam van de nieuwe backend is MP6. Deze was al langer beschikbaar als plugin en werd bovendien al langer standaard gebruikt op websites gehost bij WordPress.com. Vanaf WordPress 3.8 komt deze layout dus ook standaard naar zelf gehoste WordPress- websites.

De nieuwe backend ziet er niet alleen stukken moderner uit, maar is ook responsive, waardoor je je website nu ook vanaf je iPhone en iPad gemakkelijk kunt beheren. Dit was
natuurlijk al langer mogelijk met de WordPress-app voor iOS en Android, maar nu kan het dus ook gewoon vanuit je mobiele browser. Voor beginnende WordPress-gebruikers lijkt het wellicht een (te) grote verandering, maar eigenlijk verandert alleen het uiterlijk. De indeling en menu’s in WordPress blijven gewoon hetzelfde.
DASH: een vernieuwd Dasboard

Ook het beginscherm van WordPress, het ‘Dashboard’, is vernieuwd. Net als MP6 was DASH al langer beschikbaar als plugin.

Zoals te zien is het vernieuwde Dashboard niet erg veranderd ten opzichte van de vorige versies van WordPress. Het is echter wel een stuk minimalistischer en sluit nu netjes aan bij de rest van de vernieuwde WordPress-backend.

THX38: Nieuwe manier van themes installeren, activeren en aanpassen

THX38 is ook één van de plugins die goed genoeg werd bevonden om te worden ingebouwd in de WordPress core. De bedoeling hiervan is om de ‘theme experience’ te verbeteren. Het installeren, activeren en aanpassen van WordPress-themes moet hiermee makkelijker worden. Er is niet erg veel veranderd, behalve dat de themes nu groter worden weergegeven en het beter past bij de nieuwe layout van de admin-omgeving.

Twenty Fourteen: het nieuwe standaard WordPress-theme

Met WordPress 3.8 komt ook een nieuw standaard WordPress-theme: Twenty Fourteen (2014). Twenty Fourteen is ontworpen door Takashi Irie, een ontwikkelaar bij Automattic (het bedrijf achter WordPress). Twenty Fourteen doet erg aan een ‘premium’ WordPress magazine theme denken. Twenty Fourteen is responsive en creëert een prachtig overzicht van de laatste blog- berichten in combinatie met de uitgelichte afbeeldingen van die berichten.

Voordat Twenty Fourteen gekozen werd als nieuw standaard WordPress-theme was het een premium theme dat beschikbaar was voor WordPress-gebruikers onder de naam Further. Behalve het goed uitgekozen kleurenpalet in Twenty Fourteen is ook de typografie een lust voor het oog, dankzij het gebruik van ‘Lato’ (Google Fonts).

Widget Area Chooser

Widget Area Chooser (“a redesign of the widgets area interface”) is de laatste plugin die in WordPress 3.8 is ingebouwd. De manier van widgets toevoegen en aan een bepaalde locatie toewijzen is hierdoor iets veranderd.

wp5 kleinWanneer je nu een widget selecteert om aan je WordPress-website toe te voegen, wordt er eerst gevraagd aan welke locatie je de widget wilt toevoegen. In vorige versies van WordPress moest je de widget naar de juiste locatie “slepen”. Om de backend geschikter te maken voor apparaten met een touchscreen hebben ze dit veranderd in een systeem waar je zowel kunt slepen als klikken om een widget aan een bepaalde sidebar of locatie toe te voegen.
Menu’s

Ook het toevoegen en bewerken van menu’s is geschikter gemaakt voor touchscreens. Voorheen moest een menu-item naar de juiste plek gesleept worden. Dit kan nog steeds, maar het is nu ook mogelijk om de items stap voor stap te verplaatsen binnen het menu. In ieder menu-item vind je de optie ‘Verplaatsen’ met vervolgens opties als ‘Eén omhoog’ en ‘Naar boven’. Vervolgens kun je het menu aan meerdere locaties toewijzen, zoals het hoofdmenu, door de gewenste locaties aan te vinken.

Kleine vernieuwingen

Naast de eerder genoemde vernieuwingen in WordPress 3.8, zijn er ook nog een aantal kleinere features aan WordPress toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld in je profiel aangeven welk kleurenschema je wilt instellen voor de admin-omgeving van WordPress. Dit was in voorgaande versies ook al mogelijk, maar toen was het slechts mogelijk om te kiezen tussen blauw en grijs.

Kritiek op WordPress 3.8

Natuurlijk ziet WordPress 3.8 er stukken beter uit dan zijn voorgangers. Ook is het positief te noemen dat de admin-omgeving is aangepast om het gemakkelijker te maken voor gebruikers op telefoons of tablets. Er is echter ook kritiek op deze nieuwe versie van WordPress. Zo zijn er geluiden van mensen die vinden dat WordPress niet meer vernieuwend genoeg is.

James Farmer van WPMU DEV schreef bijvoorbeeld het stukje “Boring, Boring WordPress: Why WP is Falling Behind”, waarin hij aangeeft dat WordPress volgens hem langzaam achterop raakt. Farmer vindt de nieuwe backend onnodig omdat mobiele gebruikers volgens hem de al langer beschikbare apps van WordPress gebruiken. Daarnaast schrijft hij dat de nieuwe features in WordPress 3.8 eigenlijk geen nieuwe features te noemen zijn, omdat er volgens hem niet genoeg verandert.

Gezien op Frankwatching, door Wouter Postma